Vilka egenskaper och kompetenser gagnade mig mest när jag skrev min egen CV?

Jag skulle vilja påstå att det utan inbördes ordning var:

Självkännedom och omdöme
Det gäller att veta vem man är. Att vare sig undervärdera eller överskatta sig själv och sin förmåga. Ju tydligare bild du har av dig själv, desto bättre.

Analytisk förmåga
Det gäller att kunna analysera sin egen kompetens och sina erfarenheter för att veta var ens styrkor och svagheter finns och hur man skall kunna matcha dem mot vad arbetsgivarna efterfrågar i sina annonser..

Mental flexibilitet och förmåga att inte bara ”tänka utanför boxen” utan också ställa mig själv utanför boxen och studera den
Man har styrkor. Man har svagheter. Det är ofrånkomligt. Men hur presenterar man dem på bästa sätt? Det gäller att inte fastna i klichéer och vedertagna begrepp. Hur presenterar man en svaghet som en styrka? Utan att överdriva, bre på, dra en vals, tumma på sanningen eller rent ut ljuga? Hur presenterar man sig utan att använda slitna floskler som ”hålla många bollar i luften” etc? Ens om arbetsgivaren själv har använt sagda floskel i sin annons.

Ett stråk pragmatism lika brett som Grand Canyon
Det gäller att vara pragmatisk – att sikta in sig på arbeten man har en rimlig chans att få. Även om drömjobbet skulle råka fladdra förbi hjälper det knappast om man inte är kvalificerad för det. Om man är konsekvent och ihärdig lär man sig någonting nytt för varje ansökan skriver.

Mod nog att våga ifrågasätta och avfärda den vedertagna åsikten om hur en CV skulle se ut om den åsikten inte gagnade mig
När vi blev varslade under IT-krisen kom personal från Trygghetsrådet och visade oss exempel på hur man kunde skriva CV och brev. Men det hjälpte som inte mig, för alla exempel kändes väldigt främmande. Alla exempel var anpassade till en arketypisk yrkesroll – och om det var någonting jag definitivt inte var, så var det en arketypisk yrkesroll.

Jag hittade som inte hem bland CV-exemplen, tyckte jag. Det där, var inte jag.

Dessutom var deras CV-exempel fruktansvärt, fruktansvärt beige. Och redan där och då begrep jag, så novis jag var, åtminstone en sak – man får aldrig, aldrig någonsin tillåta sin CV att bli beige.

Självförtroende nog att göra palatsrevolution på mitt eget, stillsamma vis
Jag frågade mig vad företag och myndigheter var vana att få. Svaret var uppenbart. Företag och myndigheter var vana vid att få affärsbrev från andra företag och myndigheter. Där hade jag lösningen på hur jag skulle utforma mitt CV och mitt brev. Ja, båda – för värdet av att ha samma design och färg, samma utformning av sidhuvud och sidfot och samma typsnitt var uppenbara. Dokumenten skulle vara ett matchande set, det skulle vara så uppenbart att de hörde samman att det inte gick att ta miste om de råkade bli separerade hos rekryteraren.

Nästa steg var hur jag skulle utforma själva CV-delen. Det slog mig att den konsultprofil vi haft under de sista åren på Telia ProSoft AB och Ki Cosulting AB kanske kunde återanvändas. Och det gick – med några strategiska strykningar och tillägg skulle den fungera bättre för mig än något av CV-exemplen.

Jag sammanförde mina båda teser och fick en CV som passade mig, som var unik och personlig och som fungerade för mig. Som stack ut och väckte uppmärksamhet.

Med en rad uppdateringar och smärre justeringar tjänade den mig väl i cirka tre år innan den slutligen ersattes med en ny version. Det var också en lärdom – en CV är ett dokument i ständig förändring. När formen inte längre fungerar är det dags att byta den.

Förmåga att arbeta metodiskt, strukturerat och noggrant
Det, kan jag nog påstå, är a och o när det gäller att skriva sin CV. Man vill inte få någonting fel, man vill inte riskera att glömma någonting, man vill inte att viktig information försvinner i texten. Och det gäller att komma ihåg att spara dokumentet regelbundet. Man vill inte vara med om att just som man nästan fått till dokumentet så hänger sig datorn och allt man har kvar är grundmallen man startat med en timme tidigare. Vill inte!

Och spara versioner – om det inte blir som man tänkt sig, kan man alltid återgå till föregående version.

Förmåga att överblicka, ta till mig och strukturera stora informationsmängder
Första gången man skriver en CV är det mycket information man måste ta in och organisera. Man vill som sagt inte att viktig information försvinner eller drunknar i texten.

Förmåga att skapa tilltalande och informativa dokument och blick för layout
Jag skall inte sticka under stol med det, det är definitivt en fördel. Om man inte har den förmågan får man, förmodar jag, försöka finna exempel som ser ut ungefär som man skulle vilja utforma sina dokument och kopiera layouten.

Förmåga att formulera mig i skrift
Inte heller detta är någonting jag tänker sticka under stol med. Saknar man den förmågan, är man dessvärre rejält handikappad när det gäller att skriva en bra och säljande CV. Om man saknar den förmågan är mitt enda råd att man tar hjälp av vänner man vet kan uttrycka sig väl i skrift. Eller söker professionell hjälp.


Få människor kommer att skriva ett viktigare dokument i sitt liv än sin CV. Den är värd att lägga ned såväl tid, tålamod som hårt arbete på. Det kommer att löna sig.

3 Sep 2014